» » Топлоизолации от каменна вата

Топлоизолации от каменна вата

Топлоизолации от каменна вата

Каменната вата е естествен влакнест материал, който е с диаметър от не повече от 4 или 5 мм. От минерали като базалт, варовик, доломит и боксит се произвеждат тези видове влакна.

Минералите се нагряват в електрическа пещ и стъклообразната стопилка се изтегля във влакна. Този нов метод на производство на каменна вата има повече предимства в сравнение с последния метод на доменната пещ, прилаган преди. Причината за това е защото температурата на стопилката се контролира равномерно през време на процеса на стопяване.

Влакната придобиват своята кохезия посредством добавянето на свързваща леплива смола издръжлива на високи температури, а високата им хидрофобичност се постига чрез добавяне на силиконови съединения.

Дори когато продуктът е изложен на неблагоприятни атмосферни условия като дъжд или сняг, събраната влажност се изпарява много бързо заради добавките в неговата конструкция.

Каменната вата е непромокаема, пропускаща пара, издръжлива на химикали и микроорганизми трайна изолация, която ограничава развитието на бактерии и задържането на прах, а освен това може да бъде рециклирана. За разлика от другите видове изолационни материали, каменната вата е единственият материал за изолация, който едновременно осигурява термо, звуко и пожароизолация на сградите.